Propuneri privind Regulamentul Sportiv al Asociatiei Sportiv-Columbofile a Cluburilor de Maraton din Romania

Pe langa regulile normale si bine stiute de organizare a concursurilor cu porumbei voiajori, mai jos o sa incepem cu cateva propuneri de completare/inlocuire a unor concepte clasice deja de mult folosite si chiar depasite, unde de multe ori respectul in aceasta competitie sportiva nu mai exista. In mare, nu vom specifica decat reguli aferente concursurilor de maraton, deorece cu toate ca este vazuta ca fiind CATEGORIA REGINA  a acestui sport, a ajuns de fapt sa aibe cele mai multe neajunsuri si de multe ori frustari pe buna dreptate, a devenit un joc inechitabil unde castiga doar cei care au anumite avantaje, si nu de multe ori ceilalati (care sunt MAJORITATEA) sunt nemultumiti sau nu li se recunosc valoarea. Ca in orice domeniu trebuie sa existe niste reguli clare de competitie, REGULI ECHITABILE, si in principal reguli care sa exprime adevarata valoare a porumbeilor ce castiga.

Mai jos aveti cateva propuneri ale mele, subsemnatul BUTUCANU Stefan din Galati.

Mai intai o sa incep cu o deviza, un ecou puternic si care dorim sa fie de durata :  „COLUMBOFILIA ALTFEL”, de ce? deoarece pana acum a fost intr-un fel, un fel care nu i-a multumit pe toti, sau care nu a fost echitabil, dar cu siguranta de acum incolo o sa fie ALTFEL, tocmai pentru ca cel ce o sa castige sa fie si respectat. De cele mai multe ori sau in majoritatea cazurilor nu s-a intamplat acest lucru, de multe ori celui ce castiga i se arata avantajul avut fata de ceilalti, si nu meritul de CAMPION, si de aceea trebuie ca atunci cand un porumbel castiga un concurs, un campionat, un palmares pe mai multi ani, sa-l simta ca-l merita din plin.

O sa incep si ma repet, aici nu vom vorbi decat despre maraton:

Maratonul la oameni este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, cu o distanță oficială de 42,195 km, care se aleargă de obicei pe șosea. Evenimentul este numit după legenda soldatului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Bătălia de la MaratonMaratonul a fost unul dintre sporturile de la Jocurile Olimpice moderne din 1896, deși distanța nu a fost standardizată până în 1921(sursa wikipedia).

Daca la oameni maratonul are o distanta de peste 42km, si viteza este incepand de la 100m, atunci la porumbei cand viteza incepe de la 100km maratonul de la cat sa inceapa? Din experienta multora cu siguranta acesta va trebui sa inceapa de la cel putin 900-950km. De zeci de ani columbofilii si-au dorit sa participe la concursuri columbofile cat mai echitabile. Pentru asta , multi si-au batut capul cu fel de fel de formule de calcul al punctajului, de ce? (intreb iar), tocmai pentru ca se stie clar, ca atunci cand un porumbel (dintre primii in zona, sau o zona fara grad de dificultate) doarme deja acasa, altii inca mai muncesc, si nu este usor deloc. De asta este frumos maratonul, dar trebuie sa aratam si respect, sa intelegem ca acest sport este al oamenilor de calitate, si nu doar al celor ce nu urmaresc decat castiguri materiale.

In istoria columbofiliei Romane au fost multe formule de calcul , in mare parte contestate. In momentul cand F.C.I. a hotarat ierarhizarea porumbelului de sport in Olimpiada, bineinteles ca a trebuit sa scoata si o formula de calcul a punctajelor pentru porumbeii participanti . Columbofilia romana a gasit de cuviinta sa introduca aceasta formula in Campionatul National (in jur de anul 1993). Inca de la inceput am fost unul care a contestat valoarea acestei  formule, aplicata in Campionatul National, tinand cont de geografia acestei tari si valoarea componentelor formulei. Istoria zbuciumata a Regulamentului Sportiv (schimbari permanente), are clar o cauza si cred ca asta este principala, formula de calcul. Ar trebui sa ne intrebam, de ce alte tari cu traditie columbofila, nu folosesc formula F.C.I. in campionatele lor nationale?  De ce nu schimba regulamentele in fiecare an? Plecand de la aceste intrebari, cred c-am gasit o solutie pentru aplicarea unui sport echitabil. Acest lucru consta intr-o formula de calcul durabila, aplicata intr-un sistem de respect.

Formula de calcul gasita este cea a Germaniei, iar sistemul  de aplicare este un sistem germano-olandez. Acest  sistem vrem sa-l aplicam in paralel cu regulamentul UCP, avand program de clasamente separat si campionat separat.

Formula este urmatoarea : P= (Pc+1-L)/Pc x 100,  unde:

P – punctaj de cumulare

Pc – porumbeii clasati ( in procent de 30%)

L – locul in clasament

Ce vrea sa se scoata in evidenta cu aceasta formula de calcul? Intotdeauna  in orice zona esti : distanta mare, zona cu grad de dificultate, vreme proasta, etc, primul porumbel are intotdeauna tot 100 de puncte, deci la urmatoarea etapa nu pleaca cu un handicap ca in cazul actual ( unii care au vant din spate, distanta mica, zona usoara…etc pot avea 0.5 pct penalizare la loc 1, iar altii pot avea 4-5 puncte sau poate chiar mai mult, tot la locul 1).  In noul caz COLUMBOFILIA ALTFEL, asta inseamna ca in orice moment si oricand pleci de la aceeasi egalitate (ca si la jocul de fotbal de ex. orice meci pleaca de la 0-0, si daca castigi indiferent ce echipe joaca castiga in functie de rezultat 3, 1 sau 0 puncte, deci de ce in acest sport se poate? sau in altele? pentru ca exista respect!)

  • Inaintea inceperii sezonului  sportiv, comisia sportiva a A.C.M. stabileste etapele de concurs ale cluburilor si zonele de clasament.
  • Pentru a putea face un clasament este nevoie de minim 40 columbofili si minim 150 porumbei.
  • Pentru a putea avea centru de imbarcare este nevoie de minim 20 columbofili.
  • Campionatul A.C.M. se va numi Campionatul Maraton.

De ce intr-un club columbofil sunt (de ex.) 20 de membri amatori de maraton? Atunci ei se cupleaza alaturi de alti 20 de membri din alt club (sau cluburi) si formeaza un clasament, sau dupa caz o zona de clasament. De ex:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Zona cu grad de dificultate: Exemplu: Presupunem o etapa organizata din Polonia. Din zona 3  fac parte columbofili din Galati si Braila. Din zona 4 fac parte columbofili din Prahova. Chiar daca cei din zona 4 au distante mai mici sau egale cu cei din zona 3 tinand cont de gradul de dificultate (respect), li se va da zona de clasament.
  • Exista zone de clasament tip Galati-Braila, care indiferent din ce punct cardinal se va zbura, vor face parte din aceeasi zona de clasament.

Tinand cont de relieful tarii, asezarea cluburilor la nivel national, Comisia Sportiva are rolul de a stabili zonele de clasament, in afara celor stabilite prin protocol.  Astfel se poate ajunge (prin respect) la un campionat echilibrat pentru orice club sau grupare columbofila din tara.

  • Acest sistem respecta porumbelul care munceste in plus si pe cel din zona cu gradul de dificultate, care pana acum pleca cu handicap inca din start.
  • Diferenta de punctaj dintre primul si ultimul (in procentul de 30%) este de 100 de puncte fata de 200 de puncte actual.
  • Porumbeii cu palmares vor fi mult mai multi si cu punctaje care pot detrona  oricand, fata de acum cand auzi ,,trebuie numai sa-l claseze si e pe podium ca nu mai sunt altii’’.
  • Iar cei ce cred ca sunt foarte buni si au porumbei foarte buni, sa demonstreze ca iau in zona lor locurile de 1, iar cand se vor plictisi, sa faca un pas in zona din fata , nicidecum in cea din spate.
  • Trebuie sa ajungem ca dupa negocieri, sa plecam multumiti acasa, nu biruiti de vot.   Toti trebuie sa avem sanse pe cat posibil egale.

 

       Campionatul Maraton

  1. Porumbei
a. Categoria Maraton 2 etape, minim 1800 km
Palmares (norma + norma), nelimitat.
b. Categoria As.Maraton 3 etape, minim 2700 km.
Palmares (norma + norma), nelimitat.
c. Categoria Extrem Maraton 4 etape,minim 3600 km
Palmares (norma + norma) nelimitat.

  2. Columbofili
a. Categoria Maraton 3 etape, minim 2700 km, punctaj cumulat al primilor 3 porumbei trecuti pe lista de imbarcare.
b. In afara Campionatului Maraton pot fi distinsi porumbei, de anumite publicatii sau sponsori, pentru evidentierea lor in anumite etape.
c. A.C.M. are in vedere colaborarea cu alte entitati columbofile (specializate pe maraton) din Europa si organizarea unor manifestari internationale(expozitii, etc.).
d. Dupa terminarea sezonului toate cluburile vor trimite A.C.M. primii trei crescatori si primii trei porumbei(pe categorii), insotiti de originea acestora(porumbeilor), pentru intocmirea catalogului anual. Acest lucru va ajuta la evaluarea genealogica (in timp) a evolutiei unor familii de porumbei.

 

In curand o sa vin si cu o propunere de formula de calcul pentru CAMPIONUL CAMPIONILOR la MARATON,  trofeu  ce va fi castigat in fiecare an de cel ce va participa la cel mai greu concurs, poate si din zone cu grad mare de dificultate, din concurenta cea mai acerba, dintre cei mai multi participanti, dintre cele mai recunoscute etape de concurs (NATIONALE sau INTERNATIONALE), fiind de fapt recunoasterea MERITULUI acelui porumbel/crescator care zboara multi ani, TROFEU ce cu greu poate fi detronat si numai de catre cel ce munceste si mai mult (nu doar clasez o etapa in fata si-l ajung….).

Poate si de aceea COLUMBOFILIA ALTFEL va fi cu adevarat ALTFEL si foarte frumoasa.

Pe curand!

Al vostru Stefan BUTUCANU