scris de Chic Brooks tradus de Maftei Ovidiu
Sunt cateva moduri de a obtine pui in plus de la un mascul deosebit. Modul in care ai construita crescatoria va determina numarul de pui pe care vei fi capabil sa il cresti si va determina numarul de perechi pe care le vei folosi ca parinti adoptivi.
Sistemul 1
Sa spunem ca aveti 8 perechi din care vreti sa scoateti pui. Cand ii imperecheati puneti impreuna 4 perechi, asteptati 6 sau 8 zile si apoi imperecheati si perechile ramase. Daca toate cele 8 femele au aceasi culoare este perfect- daca aveti 4 de un fel si 4 de un fel- este ok si asa. Daca sunteti norocosi masculul care il folositi ca si ,,Poly” nu o sa fie interesat de culoarea femelelor.
In acesti scenariu aveti nevoie de cel putin 9 compartimente identice. Unu pentru mascul si 8 pentru perechile imperecheate.
Cand primele 4 perechi au crescut puii de aproximativ 14 zile sau cand masculii incep sa cheme femelele-inlaturi masculii si puii din compartiment. Lasi femelele singure impreuna cu cuibul pentru 2 sau 3 zile- Acum ar trebui sa ai 4 femele singure.
Incepand din acest moment muti masculul ,,poly” in boxele femelelor, doar atat cat sa se calce. Daca prima femela nu il accepta, muta-l la urmatoarea. Dupa 1-2 ture prin toate boxele- toate femelele il vor accepta. Prezinta-l la 2 femele dimineata si la 2 in cursul zilei.
Nu ii permite sa ramana cu o femela mai mult decat este necesar, nu vrei ca cei doi sa devina atasati.
Cand al doilea ou este fertilizat la 4 ore dupa ce este depus primul ou- continui sa pui masculul ,,Poly” cu femelele doar pana cand ele depun primul ou.
Inlatura din cuib primul ou depus (marcheaza-l cu un creion) si inlocuieste-l cu un ou de lemn.
In urmatoarea dimineata, adu inapoi masculul original si puii. Masculul va fi foarte agresiv pentru jumatate de ora dar pana cand femela va depune al doilea ou el va fi gata sa continue munca de tatic pentru puii masculului ,,poly”.
Acum te poti concentra pe celelalte 4 perechi.
Daca repeti operatiunea de doua ori o sa ai 16 pui de la masculii originali si 32 de la masculul ,,Polly”. O modalitate buna de a proba un mascul special asigurandu-ti totusi 16 pui din perechile de baza.
Sistemul 2
Acest sistem necesita 4 indivizi identici+ masculul ,,Polly”.
Incepi sa pui 4 femele ( de preferat de aceasi culoare) in compartimente, aseaza cuiburile si materialul de cuib in fiecare dintre compartimente.
Incepand din a doua zi adu masculul ,,polly” la femela 1 de la 7 la 9 AM, apoi la femela 2 de la 9 la 12 am, apoi la femela 3 de la 12 la 16 pm si la femela 4 de la 16 pm pana la lasarea intunericului.
Muta masculul in compartimentul sau pe timpul noptii- repeta procedura pentru urmatoarele 8, 10 zile- sau pana cand femela depune primul sau ou.
Cand este depus si al doilea ou mutati-le sub parinti adoptivi.
Acum- lasati masculul in compartimentul sau pentru 5 zile si femelele in ale lor- incepeti aceasi rutina si in aproximativ 3 saptamani de cand ati inceput ar trebui sa aveti 16 oua.
Aveti nevoi si de 8 perechi de parinti adoptivi.
Inlaturati primele 4 femele si aduceti 4 noi, incercati din nou sa potriviti culorile- treceti prin aceleasi proceduri si in 6 saptamani o sa aveti 32 de oua. Asta daca merge totul bine.
Dupa ce femelele din a doua serie vor depune al doilea rand de oua aduce-ti primele 4 femele si reincepeti procedura. O sa aveti in jur de 64 de oua in 3 luni jumatate.
De pe 1 ianuarie pe 10 aprilie.
Am descoperit ca sunt necesare 25 de perechi adoptive pentru a face fata acestui program, in special datorita diferentelor de timp in care depun femelele oua.
Sistemul 3
Acesta este sistemul care il utilizam cel mai mult pentru voiajorii nostri:
Avem 55 compartimente identice in crescatoria noastra principala. Este un lucru important care ne ajuta sa obtinem cat mai mult de la masculii nostri speciali.
Punem femelele in compartimente primavara devreme, avem grija sa fie aceleasi compartimente in care ele au crescut pui toamna trecuta- Chiar si fara masculi in 8 sau 10 zile vor incepe sa depuna oua (doar daca nu e vremea foarte rea). Acelora care nu prezinta nici un interes pentru cuib le vom pune pentru 1-2 zile masculul de anul trecut – acest lucru le va trezi- daca nu le vom inlocui.
Daca verifici fiecare femela zilnic vei fi capabil sa iti dai seama dupa aspectul ei cand va depune oua si sa actionezi.
Cand mai au 4-5 zile pana cand sa depuna primul ou vom incepe sa punem masculul ,,polly” cu ele doar atat cat sa le calce- apoi inlaturati-l si puneti-l cu alta femela. Din nou doar atat cat sa isi faca treaba.
Am avut cativa masculi care putea calca 5 femele la rand- cei mai multi o vor face cu 2 si majoritatea doar cu una – asteptati o ora si mutati-l la urmatoarea femela etc.
Daca ai un mascul ,,poly” bun unul care nu se indragosteste usor si care nu bate femelele, poti obtine o gramada de pui cu sistemul asta.
Daca ai 10 sau 15 femele si 15 perechi de parinti adoptivi este posibil sa obtii 20-30 de oua in doua saptamani de la un singur mascul. 85-95% din ele vor fi fertile.
Daca masculul bate femela scoateti-l si duceti-l in compartimentul lui sa se linisteasca, de obicei o ora va fi de ajuns.
Datii o lingura de canepa/in/sofran si el isi va reveni la normal fiind gata pentru urmatoarea femela.
Daca am 15 femele – incerc sa le pun pe cele de aceasi culaore in rand- astazi il duc la 6 sau 8 albastre si maine la restul care sunt gute.
Odata la doua zile va fi de ajuns- daca gresesti si nu il prezinti unei femele intr-un interval de 48 de ore daca va rata primul ou va fi al doilea fertil. Chiar si atunci cand o calca in ziua cand depune primul ou.
Concluzii
Cea mai simpa si mai usoara cale ste sa lasati femelele sa creasca un rand de pui cu alt mascul. Cand puii au 12-14 zile inlaturati masculii si puii in alta cusca. Femelele vor continua sa depuna oua la fiecare 10-12 zile.
Puneti masculul ,,poly” cu ele de 2-3 ori intr-un interval de 48 de ore inainte de a depune primul ou si poti obtine 6 de la fiecare intr-o perioada de 6 saptamani.
Un total de 8 oua nu va rani o femela sanatoasa- atata timp cat mineralele, calciul si vitaminele sunt disponibile pentru ele.
Daca apar oua marmorate- inalturati femela si lasati-o in cusca de zbor pentru 2,3 saptamani sau chiar pentru tot anul.
Medicamente si sanatate
Este foarte important ca femele sa primeasca calciu si minerale non stop, vitamine de 2 ori pe saptamana si o mancare care sa contina 16-17% proteine.
Masculii vor primi o lingura de canepa/in/sofranel, cateva picaturi de Avitron de doua ori pe saptamana- am facut asta cu ,,Red Poot” care avea 20 de ani – si ,,Iron Horse” care are 20 de ani si inca fertilizeaza fiecare ou. Bunicul sau a reprodus campioni cu 15 femele o perioada de peste 21 de ani. (Fiul sau in cursele de anul asta a castigat o cursa de 250 mile pentru Tony Vandenberg).
Cand sezonul de reproductie sa incheiat si pasarile sunt despartite in compartimente si inainte sa inceapa naparlirea le tratam dupa cum urmeaza:
- 5 zile cu de Weerd’s B.S. pentru cocci/tricho urmat de 2 zile vitamine, de Weerd sau Natural sau Vitapren. Multe sunt aproape la fel. Uleiul de usturoi dat pe mancare impreuna cu drojdie este bun odata sau de doua ori pe saptamana si imbunatateste calitatea penajului- functioneaza si cu Sulmet/Emtryl B.S. si cu Ridzol, Sulfamiazine, Vitamine si dextroza.
- * zile tratament paratifoid. De Weerd’s parastop- Baytril este singurul medicament cunoscut care trateaza purtatorii de paratifos.( dar este foarte puternic si se recomanda sa fie folosit doar cand este necesar). Sa intamplat ca atunci cand l-am folosit pe porumbeii de 1 an am avut o cursa foarte buna apoi ei si-au pierdut forma foarte repede. Le dam mereu vitamine si aminoacizi sau amandoua.
- Ii tratam cateva zile pentru problemele respiratorii. De Weerd’s W.N. este aproximativ doua parti Aureomicin si o parte terrimycin cu dextroza si vitamine. C.T.C. este bun – Tylan si usturoi e bun- alte medicamente? 4 in 1 este bun. Din nou dupa tratament le dam doua zile vitamine.
- Doua zile le dam medicamente pentru viermi De weerd’s (Woemco). Sau 3 picaturi de Ivomec pentru fiecare pasare. Dupa tratament le dam doua zile vitamine. Cel mai bine este sa fie duse probe la laborator si daca nu se gasesc viermi sa nu se trateze.
0 comentarii